Waar moet u op letten tijdens het planten ?

Plant instructie voor het planten van coniferen en bomen met kluit.

 

Voorbereiding:

Voordat u gaat planten is het belangrijk dat de grond in orde is.

De grond moet voldoende vocht vasthouden (organische stof bevatten) maar er mag geen water  blijven staan.

Vooral op nieuwbouw locaties is het belangrijk om voor het planten de grond voldoende diep te spitten. Tijdens de bouw is er met zeer zwaar materieel gereden. De grond is dan dusdanig verdicht dat water en lucht niet in de grond kunnen komen. De wortels zullen sterven, vervolgens de boom.

Als er sprake is van “wit” zand kunt u de grond verbeteren met potgrond.  Meng dan circa 1/3 deel potgrond door de uitgekomen grond. Potgrond verbetert de structuur en houdt erg goed vocht vast, wat het aanslaan en de groei stimuleert.

 

  

Planttijd:

De beste planttijd is de herfst  (vanaf half oktober)en winter, ook in het vroege voorjaar (tot begin mei) kunt u planten. De coniferen en bomen zijn dan bovengronds in rust maar gedurende de winter wortelen de coniferen en bomen ondergrond rustig door. Deze coniferen en bomen hebben in de zomer die volgt een voorsprong op de coniferen en bomen die in andere tijden worden geplant.

Wilt u zomers planten ?

Neem dan coniferen en bomen uit pot (containerplanten) de vocht voorzieningen heeft dan wel de hoogste prioriteit. Een druppelslang kan dan een belangrijke voorwaarde zijn om de coniferen en bomen te laten overleven.

 

Het planten:

Spit een ruim plantgat circa minimaal  2 keer breder en dan de kluit van de conifeer of  boom zodat de wortels zich goed op zij kunnen ontwikkelen. Spit de bodem van het plantgat goed los om de verticale ontwatering te waarborgen, druk de bodem van het plantgat rustig aan om  nazakken te voorkomen.

Zet de conifeer of boom  in het plantgat en controleer of de conifeer of boom goed staat ( niet te diep en niet te ondiep). De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn aan de rand van het plantgat. Draai de boom zo dat de goede kant voor komt te staan.

Als een conifeer of boom te diep komt te staan krijgt hij problemen met de zuurstof huishouding.

Als de conifeer of boom te ondiep staat, loopt bij het water geven het vocht niet bij de kluit naar beneden en verdroogt de conifeer of boom.

Meestal zal de conifeer of boom  voorzien zijn van een jutekluit. Belangrijk is dat het jute netje niet verwijderd wordt.  Jute verteert binnen enkele maanden.

Als er sprake is van een pot of  jute/acryl netje (kunststof) dan moet deze wel verwijderd worden. Dit verteert niet en zal naar verloop van jaren de wortels insnoeren en de conifeer en boom zal dood gaan in een droge zomer.

Vul na het zetten van de conifeer de grond rond de kluit aan met fijngemaakte grond. Geef meteen voldoende water om de kluit contact te laten maken met de grond.

Bij grotere maten coniferen en bomen is het belangrijk om één of enkele boompalen te plaatsen, anders zal door de invloed van de wind de kluit blijven bewegen en breken de jonge wortels af de conifeer en bomen zullen dan niet vastgroeien maar verdrogen.

 

Nazorg:

Door het maken van een gietrand kan er gericht bij de kluit water worden gegeven. Hierdoor kan het water rustig in de kluit zakken.

Ook geduurdende het eerste jaar na aanplant heeft een boom  water , voeding en onderhoud nodig. 

Bij twijfel vraagt u naar de mogelijkheden !

 

Wij hopen dat u lang plezier zult hebben van uw coniferen en bomen.

 

Een tuin met coniferen en bomen heeft meer vogels en ander natuurlijk leven!! U mag daar onbeperkt van genieten!!